Alle
Posted in

Houtbewerken & Studeren. Het ondernemers avontuur van Dennis

Posted in

Dennis is de 22 jarige eigenaar van Wooden Gifts & More. Zijn tweede functietitel is houtdraaier. Op 15 jarige leeftijd begon hij met houtbewerken, een hobby die hem inmiddels in een goede week meer tijd kost dan zijn studie International Business Management in Zweden. Hij maakt duurzame pennen en houten geschenken.
We spraken hem over zijn ondernemerschap avontuur, de steun van zijn ouders en het belang van duurzaamheid in jong ondernemerschap.

Dennis Marechal

Dennis wanneer ben je begonnen met houtbewerken?

Op mijn 15de ben ik heel kleinschalig gestart met houtbewerken in de vorm van enkele heel rustieke tuinmeubels.
Al snel had ik de smaak te pakken, en begon ik ook andere meubels en kleine geschenken te maken. Hierna begon de hobby ook al spoedig uit de hand te lopen en stond ineens mijn ouders garage vol met hout, gereedschap en vooral stof! Een klein tuinhuis later, en toen moest ik toch echt op een idee komen om maar eens wat geld terug te verdienen en ben ik langzaam bij de houten pennen terechtgekomen.

Welke rol hebben je ouders gespeeld bij dit avontuur, ik kan me niet voorstellen dat ze blij waren met al dat stof?

Mijn ouders hebben een zeer grote rol gespeeld bij het starten van zowel het houtbewerken als mijn bedrijf.
Zij hebben mij altijd ondersteund en altijd opengestaan hoe gek mijn ideeën ook waren. Ik weet zeker dat ze op een gegeven moment helemaal gek werden van de stof en de chaos, maar desondanks hebben ze mij altijd geholpen en later zelfs een tuinhuis neergezet om mijn hobby/startend bedrijf te ondersteunen. Zonder hun hulp bestond Wooden Gifts And More waarschijnlijk nog niet eens. Tevens op het moment helpt mijn moeder mij wederom weer ontzettend veel door de verzending en personalisatie van alle producten op haar te nemen!

Het tuinhuisje

Aha moederarbeid! Ik kan me voorstellen dat niet alle creatieveling  gelijk met hun ouders samenwerken. Wat zijn je tips voor jongeren die van hun creatieve hobby hun werk willen maken? Hoe kunnen ze dit het beste bespreken met ouders?

Ik denk dat hier natuurlijk duizenden mogelijkheden in zijn om het te zeggen en het hangt natuurlijk echt af van je situatie.
Maar zoals al eerder aangegeven, als je echt klein en rustig start in bijvoorbeeld de achtertuin gaan je ouders er waarschijnlijk al redelijk snel mee akkoord. Het helpt ook zeker als je een mooi tafeltje als eerste project voor je ouders maakt!
Wanneer je ouders akkoord zijn gegaan met de start in de achtertuin, is het allerbelangrijkste om echt gewoon plezier te maken. 

Het mogelijk geld verdienen/professionaliseren komt wel later. Je ouders willen het liefste dat jij gewoon plezier maakt en echt geniet van het creëren van allerlei kunstwerkjes.

De werkplaats van Dennis

Ik denk dat veel ouders toch wel bang kunnen worden als hun kind vertelt dat ze gelijk een eigen bedrijf willen beginnen. Jij studeert er nu ook nog naast. Welke waarde heeft dit voor jou en je bedrijf?

Ik studeer voornamelijk nog aangezien Wooden Gifts And More voor mij een bijberoep is. Aangezien ik handgemaakte producten verkoop is het gewoon iets lastiger om dit als hoofdberoep uit te voeren. Maar voor mij is dit ook zeker niet belangrijk, ik doe dit omdat ik het gewoon zo ontzettend leuk vind en al mijn passie er in kwijt kan!
Tevens is een opleiding ook altijd goed om achter de hand te hebben indien de handgemaakte houten geschenken toch geen succes zijn. 

Mijn studie is zeer gefocust op het bedrijfsleven, dus ontzettend veel theorieën/strategieën kan ik direct toepassen wat een gigantisch voordeel is. Bijvoorbeeld de cursus marketing is zeer praktisch en ook boekhouden is een essentiële skill voor een jonge bedrijfsleider.

Persoonlijk heb ik van het runnen van een bedrijf vooral geleerd dat structuur en orde een gigantisch verschil maakt. Dus dit probeer ik ook zo goed mogelijk mee te nemen in de werkplaats.

Internationaal met de pen in Zweden!

Welke producten maak jij in je werkplaats?

Mijn focus ligt op het maken van houten balpennen, vulpennen en rollerbal-pennen. Maar daarnaast maak ik ook nog briefopeners, sleutelhangers en houten doosjes. Hiervoor gebruik ik de meest speciale houtsoorten van over de hele wereld. Deze producten maak ik voornamelijk op mijn houtdraaibank in mijn werkplaats in Vosselaar, België, en ben ik zelf dus ook voornamelijk een houtdraaier. Hiernaast maak ik af en toe ook nog eens grote tafels of speciale projecten voor vrienden of kennissen. Maar als je mijn werkplaats binnenwandelt zul je mij waarschijnlijk achter de draaibank zien staan.

Waarom is het belangrijk om duurzaamheid-principes toe te passen bij het houtbewerken en hoe pas jij dit toe?

Ik denk dat het duurzaamheid in elk bedrijf/beroep een cruciale pijler moet zijn. Zoals iedereen weet hebben we maar één planeet, dus we moeten gewoon duurzaam zijn.
In de hout sector vind ik het persoonlijk nog een tikkeltje belangrijker aangezien vele mensen toch de perceptie hebben dat hout gewoon massaal gekapt wordt om enkel winst mee te maken. Daarom heb ik er zelf voor gekozen om enkel hout te gebruiken dat daadwerkelijk duurzaam is. Dit houdt concreet in dat al het hout enkel afkomstig is van zieke, dode of omgevallen bomen. Hiermee probeer ik de impact van mijn bedrijf te beperken, en dit prachtige hout ook een nieuw leven te geven. Daarnaast heeft dit unieke hout ook altijd een speciaal verhaal dat gegroeid is over de decennia dat deze boom geleefd heeft.

De luxe olijf briefopener. Handgemaakt van uniek Italiaans olijf hout.

Jij bent natuurlijk al wat langer bezig, maar ik ben wel benieuwd, heb jij tips voor de jonge creatievelingen? Hoe kunnen zij nou beginnen met houtbewerken?

Ik denk het allerbelangrijkste bij het leren/starten van houtbewerking is een open mindset hebben om te willen leren. 
Google en Youtube zijn je beste vriend, en zeker bij het maken van dingen. Bijna alles is al wel eens gemaakt en zeker via Youtube kun je ontzettend veel leren in een korte periode. Hierdoor blijf je ook echt gemotiveerd.

Het mooie aan houtbewerken is dat je met ontzettend weinig gereedschap kunt starten. 
Met een oude boormachine, een zaag, potlood en meter kun je al onwijs gave dingen maken!
Als je dan echt de smaak te pakken hebt kun je daarna beginnen met elke keer een nieuwe machine aan te schaffen.
Deze machines zijn zeker geen vereiste, maar maken het leven gewoon een stuk makkelijker.

De handgemaakte Whiskey Balpen van oude whiskey vaten van de Ben Nevis distillery, met prachtige kleuren en tekening.

Ik kan me voorstellen dat gelijk een pen maken best lastig is; zijn er makkelijkere opties om het onder de knie te krijgen?

Een belangrijk tip is om lekker kleinschalig en makkelijk te beginnen, hierdoor kun je testen of je het leuk en interessant vindt. Start met bijvoorbeeld het maken van een tafeltje voor buiten of een nachtkastje. Dit soort projecten zijn redelijk vergevend en mooi op te pakken in het weekend of na de schooluren.
Als dit dan echt bevalt kun je nieuwe projectjes starten zoals een vogelhuisje of een stoel. 
En daarna ben je echt vertrokken en waarschijnlijk al lang verliefd op de hobby houtbewerking!
Bij elk nieuw project kun je weer iets nieuws uittesten en langzaam opbouwen naar grotere/moeilijkere projecten.

Het mooie aan houtbewerking is dat het geen race is en je hoeft je helemaal niet te bewijzen. Alles kan op je eigen tempo en wat jij leuk vind is het belangrijkste!

Ontdek hier de prachtige pennen en briefopeners van Dennis!

TOP
Volg ons!

WINKELMAND 0

Wishlist

Login

Create an account

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.