Alle
Posted in

Kalmte en Creativiteit in de Keuken van Lolita

Posted in

De Zeepjes zorgen voor een feestje in de badkamer, maar de rust in de keuken zal je verbazen! We waren vorige week op bezoek in het atelier/keuken bij Lolita Kleve, de eigenaresse van Le Bon Sens.
Naast het maken van eigen zeep werkt ze ook als intensief trajectbegeleider met jongeren en is ze een Reiki master.

Lolita, wanneer ben je begonnen met Bon Sens, en waarom?

De website was officieel in Juni 2020 online, en ik ben begonnen omdat ik steeds bewuster werd van de troep die wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten. Het is zo lastig om echte gezonde en eerlijke producten te vinden, vooral omdat ze vaak ook zo belachelijk duur zijn. Ik vond dat dat niet nodig was en begon zelf zeep te maken. Toen iedereen in mijn omgeving er ook nog eens enthousiast van werd besloot ik de gok te wagen en heb ik Bon Sens opgericht.

Lolita in de keuken

Waar komt de naam Bon Sens eigenlijk vandaan?

 Ik wilde een mooi klinkende naam en tevens een naam die staat voor mijn producten en die dan ook nog eens bij mij past. Dat werd Bon Sens, een Franse naam want met Frankrijk ben ik verbonden. De vader van mijn kinderen is Frans, ik heb met hem 10 jaar in Parijs gewoond en onze jongens zijn daar geboren. Frankrijk is mijn tweede vaderland en het Frans is mijn tweede moedertaal.

Bon Sens betekent Gezond Verstand, met gezond verstand koop je geen producten die giftig zijn voor je lichaam, die niet meehelpen aan het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk en die je een dief maken van je eigen portemonnee. Toch?
Het betekent ook: Juiste Richting, die ga je op als je kiest voor eerlijkheid op alle fronten. En Le Sens betekent ook Het Zintuig. De zintuigen komen volop aan hun trekken met Bon Sens: je voelt de textuur van de producten en de romige zachtheid van de zepen, ze zijn een lust voor het oog en verspreiden een subtiele geur.

Daar is goed over nagedacht, alles komt terug in de naam! Hoe zie jij Bon Sens groeien?

Ik droom van een werkplaats op GoudAsfalt, een oud industrieterrein in Gouda wat nu een creatieve en culturele broedplaats  is. Ik heb daar ook een verzoek liggen voor een stukje moestuin om mijn eigen planten te verbouwen. Anderzijds wil ik me nu gaan richten op de lokale winkeltjes in Gouda en kijken of ze een plekje hebben voor mijn zeep.

Voor de tweede Corona golf was ik gestart met workshops, helaas kwam daar heel snel een einde aan. Ik popel om die weer op te starten. Groepjes van 8 personen die 2 aan 2 een zeepbrood maken.

De mal voor het zeepbrood

En qua producten, hoe zie je dat uitbreiden?

Het aller aller leukste aan het maken van mijn producten vind ik het creatieve proces van nieuwe soorten ontwikkelen, dat zal ik blijven doen.
Daarnaast wil ik vintage zeepbakjes gaan verkopen, ik ben die nu aan het verzamelen. Ik vind dat dat pas bij de visie, maar ook bij de stijl van Bon Sens . Ik ben nu bezig met de ontwikkeling van Ayurvedische haarmaskers en een deodorant.

Wij mochten natuurlijk met je meelopen en er hangt een heerlijke rust in de keuken. Ik kan me voorstellen dat er veel creatieve dingen gebeuren in die keuken. 

Ja de keuken is van mijn lieve nichtje Rosa. Zij heeft zelf een webshop met natuurlijke milieuvriendelijke producten en heeft mij tijdens het hele proces gecoacht en nog steeds, als ik het even niet meer zag zitten wist zij me weer moed in te praten.

Ik maak nu ook mijn producten bij haar in Schiedam, in de keuken die toch leegstaat. Dat scheelt een hoop gedoe voor mij, steeds mijn keuken helemaal leeghalen en ontsmetten. Wel een beetje raar misschien, Goudse zeep die in Schiedam wordt gemaakt. De zeep kuurt wel bij mij in Gouda en dat duurt minstens 4 weken. Daarnaast ben ik zelf een Rotterdammer, ik woon in Gouda en maak de producten in Schiedam

Zeep worldwide! Maar vertel, hoe behoud jij de duurzaamheid van je producten, en hoe zie jij jezelf dit verbeteren?

Ik zou het liefst alle ingrediënten lokaal afnemen, of in ieder geval zo dichtbij als mogelijk. Ik wil ook graag samenwerken met andere bedrijven om hun reststromen te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan koffiedik, hop etc. Zodra Bon Sens iets groter is zal ik zeker ook gebruik gaan maken van de fietskoeriers en ik hergebruik waar mogelijk oud verpakkingsmateriaal!

En in je dagelijkse leven, hoe duurzaam ben je zelf?

Ik probeer altijd met navulverpakkingen te werken en bestel sinds kort bij Pieter Pot. Ik probeer echt  zo bewust mogelijk te zijn van mijn handelen en de impact daarvan. Ook droom ik van een Tiny House, wie weet!

En in je verzorgingsroutine? Welke producten komen dan vaak terug?

Ik gebruik alles, de shampoos wissel ik af, dat is het beste voor je haar. Ik ben fan van de Goudsbloem en de So Shea! zeep, die zijn zonder etherische olie dus antiallergeen en heerlijk zacht voor je huid. De rozenzeep La Vie en Rose ruikt heerlijk en gebruik ik ook veel. Overal in huis ligt mijn zeep. In de douche, op de wasbak en in de keuken.

Daarnaast ben ik fan van de gezichtsverzorging van Suit Matters, deze zijn zo zorgvuldig geformuleerd en ook nog voor een eerlijke prijs. 

De Tarte au Citron Zeep

Zijn er dan ook bepaalde ingrediënten die we vaak terug zien in jouw zepen en shampoos?

Kokosolie want dit reinigt de huid. Wel gebruik ik niet te veel wat dan wordt de zeep te agressief voor je huid. Daarnaast zorgt de kokosolie voor de mooie zeepbellen.
Ook Shea butter zie je vaak terug. Dit omdat het zo verzorgend is voor je huid. Het zit vol vitamine E en A die huidveroudering tegen gaan. Ik gebruik dan ook alleen maar ongeraffineerde Shea butter, daar zitten alle werkzame en helende stoffen nog in. Je huid wordt erdoor gevoed en gehydrateerd.
Olijfolie is ook verzorgend voor je huid en zorgt voor zijdezacht schuim. Het is een vloeibare olie die in tegenstelling tot de 2 vorige ingrediënten zorgt voor een zachte zeep. 

Mijn persoonlijke favoriet is Shea butter, ik ben gek op de So Shea! zeep. Die is gemaakt van 100% Shea butter. Oké hij schuimt niet maar is zo verzorgend voor je huid, alsof je gedoucht hebt met bodylotion.
Ook gebruik ik in de Shampoo Bars veel plantenpoeders die volgens de Ayurvedische leer allemaal hun eigen werking hebben. Een paar poeders geven de bar zo’n heerlijke geur dat etherische olie niet meer nodig is.

Wat ik nog wil benadrukken is dat bij Bon Sens geen een zeep of shampoo bar hetzelfde is, ook al zijn ze uit dezelfde batch. Daarnaast is iedere huid en elk haar anders, daardoor zal de werking ook niet bij iedereen hetzelfde zijn. Het maakt Bon Sens juist zo uniek, al die verschillende, handgemaakte producten.

Bedankt voor je tijd Lolita! Heb je als afsluiter nog wat tips voor mensen die een eigen duurzame onderneming willen starten?

Heb een lange adem. Zorg dat je steun hebt vanuit je omgeving. Zoek een coach en verkijk je niet op de tijd en het geld wat je erin moet steken.

TOP
Volg ons!

WINKELMAND 0

Wishlist

Login

Create an account

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.