Alle
Posted in

Ondernemer Spotlight – Van Producer naar Producent

Posted in

We spraken deze week met Alicja Cwikla, de eigenaresse van Narzuta. Ze vertelde ons over de switch van een hectische carrière als freelance TV producer naar producent en eigenaresse van Narzuta. Narzuta is haar bedrijf in linnen plaids uit Litouwen. Over het kwetsbaar opstellen als ondernemer en de maatstaf van succes als duurzame ondernemer.

Alicja, vertel! Jij begon tijdens de pandemie met je bedrijf toch?

Ja, toen Covid net om de hoek kwam kijken vielen al mijn klussen in een keer weg. Ik werkte als freelance producer voor verschillende TV-programma’s. Dit werk deed ik al meer dan 8 jaar. Maar al sinds de geboorte van mijn dochter (2018) knaagde er iets aan mij. Mijn liefde voor natuur en dieren kon ik vaak niet uiten in mijn vorige functie. Ik wilde me op een andere manier inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. Of in ieder geval om mensen bewuster te maken. Over het effect van een aankoop, en de processen die producten afleggen voordat ze daadwerkelijk bij jou thuis aankomen. 

Door Covid viel alles stil en ik zag dit meteen als een kans. Om de tijd te nemen om na te denken over wat ik wilde. Gek genoeg kwam er al vrij snel een ingeving toen ik op de bank zat en keek naar mijn stapel plaids. Allemaal eens gekregen of op de kop getikt bij Action of IKEA.
Wat bizar eigenlijk dat juist deze producten zo goedkoop zijn. Terwijl je ze vaak lang gebruikt. 9 van de 10 keer worden woondekens ook nog eens van synthetische stoffen (oftewel plastic) gemaakt. 

‘Wat als ik een statement piece plaid ontwikkel waarbij ik het hele traject inzichtelijk maak’…. 

Aha! dat klinkt als een Aha moment!

Ja, zo ging ik aan de slag. Al vrij snel kwam ik bij linnen terecht omdat ik wist dat het een 100% natuurlijke stof is, maar hoe het wordt gemaakt had ik geen idee van. Een paar weken later stond ik op een vlasplantage in Zeeland en nog een paar weken later kocht ik vliegtickets naar Litouwen en heb ik daar mijn ontwerpen gemaakt. 

Linnen woondekens
Linnen plantage

Begin November is mijn webshop live gegaan en dit voelde meteen goed. Alles in het hele proces is op onderbuikgevoel gegaan. De ingeving om dit proces te volgen, de mensen die ik tegenkwam en mij wilden helpen en het ontwerpen van de plaids ging allemaal op goed vertrouwen en vooral plezier. 

Het is natuurlijk fijn dat je zelf geniet van het proces en je er een goed gevoel bij hebt. Hoe reageerde je omgeving op deze omslag?

Het research proces, het maken van de film en de ontwerpen van de linnen plaids was zo ontzettend leuk en leerzaam om te doen dat ik echt stond te springen om ze nu daadwerkelijk te gaan verkopen. Het échte leuke kon nu gaan beginnen, zo voelde dat tenminste. Noem het naïef maar ik noem het liever positief ingesteld. Het viel natuurlijk tegen, want wie wist nou van mijn idee af? Ja, vrienden en familie en die steunden mijn idee ook helemaal, maar de bekendheid moest echt groter worden.

Ik deed een dure Facebook marketing cursus en dompelde mij helemaal onder in de wereld van adverteren maar ik kreeg daar 0 energie van. Sterker nog, het maakte mij onzeker om verkooppraatjes en funnels te bedenken terwijl ik het liefst gewoon mensen het verhaal van linnen wilde vertellen en mijn film wilde laten zien. 

Mensen om mij heen vragen met de beste bedoelingen hoe het gaat, hoe veel ik verkoop, of ik echt al verdien etc. Lief bedoeld maar ergens voel ik ook steeds dat het hier helemaal niet over moet gaan. Wat zegt het nou als ik zeg dat ik 20 of 200 plaids heb verkocht? Zegt dat echt iets over mijn succes? Die vragen maken mij juist onzeker want 1 ding is voor mij duidelijk – ik ben super trots wat ik allemaal heb neergezet in zo’n korte tijd. En hoe je het ook bekijkt, het is een leerproces en ik doe dit voor het eerst. Maar dan nog, dat ik met Narzuta ben gestart is de beste beslissing ever! 

Jij hebt besloten je best kwetsbaar op te stellen. Een paar weken geleden plaatste je een post op Instagram waarop je mensen vroeg om publiciteit. Dat moest best spanned zijn geweest niet?

Ik wil het liefst dat zoveel mogelijk mensen over Narzuta en de linnen plaids lezen, weten, horen en praten maar dan moet ik wel een berg over om mezelf te laten zien. En dus ook over een schaamte barrière. Het leuke was dat als ik dit vertelde dat iedereen super lief was en juist zei dat ze het dapper vinden wat ik allemaal onderneem en dat ik mij kwetsbaar durf op te stellen. 

Zo bedacht ik het dus om een post te schrijven waarin ik letterlijk vraag naar publiciteit. Even helemaal uit mijn comfort zone en gewoon vragen. En ik kreeg super veel reacties! Mensen zijn echt wel bereid om te helpen. Je stelt een vraag en je krijgt tips en hulp. Ik had lang getwijfeld of ik het echt zou posten maar daarna kreeg ik enkel positieve feedback. En vooral van andere ondernemers dat ze het zo leuk vinden dat ik het gewoon open gooi. Want uiteindelijk weet elke ondernemer dat publiciteit nodig is alleen we weten vaak niet hoe we eraan komen. 

Ik denk niet dat het per definitie goed is om je als ondernemer kwetsbaar op te stellen, alleen geloof ik wel dat het je zo nu en dan verder kan helpen. Al is het maar om met mede ondernemers te sparren over je gevoel of ervaring op welk gebied dan ook. 

Linnen woondekens
Alicja met haar dochter

Is het vergaren van publiciteit je enige zorg met Narzuta of zijn er nog andere aspecten van je bedrijf waar je tegenaan loopt?

Mijn grootste zorg is dat mensen de linnen plaids te duur vinden om aan te schaffen en de angst dat niemand om mij en mijn verhaal zit te wachten.
Ik heb inmiddels een business coach in armen genomen en dit schijnt dus dilemma nummer 1 te zijn bij startende ondernemers.
Dat geeft mij dan ook meteen wel een beter gevoel. Kijk er zijn altijd kritische mensen, als je een goedkoop product aanbied dan krijg je de vraag hoe het geproduceerd wordt en als het te duur is dan hoor je het ook.
Ik weet nu dat ik moet vertrouwen dat mijn doelgroep bestaat. Er zijn mensen die net zo fan zijn van duurzame natuurlijke materialen als ik. Alleen ik sta nog in de kinderschoenen en ik doe alles alleen. Het heeft gewoon tijd nodig. Daarbij ben ik in misschien wel in de meest moeilijke tijd mijn onderneming gestart, dus gewoon geduld hebben en sch**t hebben aan wat anderen mensen denken/vinden/zeggen. 

Je drive is inspirerend en ik vind dat het nemen van een business coach ook laat zien dat je je wederom kwetsbaar durft op te stellen en op zoek gaat naar manieren om nog beter je doelgroep aan te spreken. Hoe zorg je ervoor dat je de kar blijft trekken en niet opgeeft als het even wat minder loopt?

Stoppen is voor mij sowieso geen optie. Een jaar geleden kwam dit idee in mijn op, dus ik zou het zonde vinden als ik nu al op zou geven. Daarbij ben ik gewoon super trots op alles wat ik heb neergezet in mijn eentje. Er zijn prachtige samenwerkingen, publicaties in kranten en tijdschriften, mooie verkopen, lovende reviews etc. En ja dat hier dan soms een keerzijde qua onzekerheid aan vast hangt is misschien ook wel inherent aan zelf ondernemen! Ondernemen gaat niet zonder angst maar ik zou nu niets liever doen dan ondernemen.

Ben je al benieuwd naar de linnen plaids van Narzuta? Speciaal voor dit interview heeft ze een kortingscode aangemaakt van 20€. Gebruik de code: Narzuta-Loxo bij het afrekenen!

De code is geldig tot 7 Juni

TOP
Volg ons!

WINKELMAND 0

Wishlist

Login

Create an account

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.